1. Connection atau Networking – Pemilik perniagaan dan pengendali yang anda jumpai melalui Dewan boleh menjadi pelanggan anda dan membuka pintu kepada syarikat lain untuk membantu mengembangkan perniagaan anda.
  2. Penasihat perniagaan – Keupayaan anda untuk mempengaruhi dasar awam mengenai masalah perniagaan biasa menjadi lebih besar apabila lebih banyak suara ditambah untuk menyokong bagi pihak perniagaan seperti anda.
  3. Kredibiliti – Keahlian dalam Dewan Perniagaan dianggap satu kelebihan oleh orang awam dan perniagaan lain untuk perniagaan anda dianggap serius dan dianggap sebagai pemain yang berdaya maju dalam industri anda.
  4. Sumber (Resources) – Masalah yang dihadapi dalam perniagaan mungkin dikongsi oleh sesama lelaki dan wanita dalam komuniti perniagaan. Apa cara yang lebih baik untuk bercakap melalui kesukaran atau masalah dalam perniagaan anda daripada berbincang dengan mereka yang mempunyai perniagaan yang sama atau seakan perniagaan anda.
  5. Maklumat – Anda tidak mempunyai masa untuk mengikuti semua isu tempatan, wilayah, dan negeri walaupun anda mempunyai akaun sosial media, kerana perhubungan anda mungkin hanya berkisar kepada kenalan atau followers anda sahaja. Maklumat adalah seakan perisik yang boleh memberi kesan kepada perniagaan anda, dan menerusi maklumat sesama ahli merupakan salah satu usaha supaya anda dapat memberi tumpuan kepada usaha anda untuk berkembang.
  6. Latihan – Sama ada makan tengah hari dan belajar atau seminar untuk meningkatkan pemasaran syarikat anda, Dewan menganjurkan banyak program untuk membantu meningkatkan kemahiran anda dalam semua aspek perniagaan anda.
  7. Penglibatan – Pengguna dan pemilik perniagaan dan pengusaha ingin melakukan perniagaan dengan seseorang yang terletak dalam komuniti mereka. Ianya seperti memberi keyakinan dan keselamatan apabila mereka berhubung dalam suatu suasana yang berlegar dalam komuniti mereka dan memberikan rasa kesetiaan sesama.
  8. Pemasaran – Apa cara yang lebih baik untuk memperkenalkan perniagaan anda kepada pelanggan berpotensi daripada melalui acara yang ditaja oleh ruang yang menarik perniagaan lain dan orang ramai.
  9. Penghormatan – Apabila anda duduk di jawatankuasa perniagaan dan akhirnya memajukan kedudukan kepimpinan, anda akan dilihat oleh pemilik dan pengusaha perniagaan dan pengusaha lain sebagai pakar dalam bidang anda.
  10. Memberi kembali (social resposibilties) – Apabila anda kembali kepada komuniti anda, anda membantu orang lain, dan membantu komuniti perniagaan agar menjadi lebih kuat. Apabila komuniti perniagaan bersemangat dan kuat, ekonomi tempatan lebih kuat, dan itu baik untuk semua perniagaan yang bergantung kepada kemampuan pengguna untuk dibelanjakan di pasaran tempatan atau pun global.

Namun begitu ada juga Dewan Perdagangan yang tidak berfungsi, bermasalah sesama ahli atau dengan pengurusan dan sebagainya, maka terpulanglah untuk memilih yang terbaik. Selamat menjadi ahli dewan perdagangan.